Belief: The Possession of Janet Moses

Intens docudrama over de beruchte duivelsuitdrijving van een jonge vrouw biedt een bizar inkijkje in lokale religieuze rituelen.

Voorstellingen

Regie | David Stubbs

Nieuw-Zeeland |  2015

89 minuten

IMDB

Met | Kura Forrester

Taal | Engels

Belief: The Possession of Janet Moses

In het grotendeels door Maori bewoonde stadje Wainuiomata woont de jonge moeder Janet Moses. Ze lijkt een normale vrouw, maar na vreemde gebeurtenissen wordt zij in 2007 dood in haar huis aangetroffen. De politie spreekt met ruim 70 getuigen en ontdekt de tragedie die aan haar dood voorafging. Intens en bizar docudrama biedt een inkijkje in lokale religieuze rituelen.

De lotgevallen van Janet Moses waren in 2007 wekenlang nieuws in Nieuw-Zeeland en leidden tot een geruchtmakende rechtszaak. Daarbij werd duidelijk dat zij deel uitmaakte van een zeer grote en enorm hechte familie, waar het traditionele geloof in geesten is vermengd met hedendaags katholicisme. Toen Janet ongewoon gedrag begon te vertonen, werd dat geïnterpreteerd als een Makatu: een vloek of bezetenheid. Bij de uitdrijvingsrituelen is nagenoeg de hele familie betrokken en in een mix van documentaire en speelfilm wordt langzaam duidelijk hoe de tragedie van Janet zich heeft voltrokken. Regisseur David Stubbs biedt een even fascinerend als bizar inkijkje in de gesloten Maori-gemeenschap met zijn clans en religieuze rituelen.