Berlin Syndrome

Psychologische thriller over een toeriste in Berlijn en haar minnaar aldaar, gaat niet vol voor horror, maar kruipt wel onder je huid.

Voorstellingen

Regie | Cate Shortland

Australië | 2017

116 minuten

IMDB

Met | Teresa Palmer, Max Riemelt, Lucie Aron

Taal | Engels, Duits

Ondertiteling | Engels

Berlin Syndrome

De Australische fotojournaliste Claire komt tijdens een Europa-trip de charmante Andi tegen in Berlijn. Na een date belanden ze in Andi’s afgelegen appartement. De volgende morgen komt Claire erachter dat Andi de deur op slot gedaan heeft, maar geen sleutel voor haar heeft achtergelaten. Psychologische thriller gaat niet vol voor horror, maar kruipt wel onder je huid.

Regisseur Cate Shortland (Somersault, Lore) heeft een geweldig oog voor setting en sensualiteit. Dit wordt vooral duidelijk wanneer Claire and Andi de liefde bedrijven, wat de daaropvolgende gebeurtenissen nog aangrijpender maakt. Shortland concentreert zich op de dynamiek tussen de twee personages en de psychologische gevolgen van de situatie. Claire’s personage – met veel finesse gespeeld door Teresa Palmer – gaat elegant en menselijk met de situatie om. Andi wordt wel gevolgd buiten zijn appartement, maar blijft toch grotendeels een enigma. Dat is geen probleem, want zijn handelingen hebben eigenlijk geen uitleg nodig. Dit is een bekend verhaal, vakkundig verteld met veel psychologisch inzicht.