Exorcism Night

Een double bill met de films Deliver Me en Belief: The Possession of Janet Moses.

Voorstellingen

Woensdag 19 april  |  19:15 - 23:05  |  EYE 2

Het is ook mogelijk om kaarten te kopen per film.

Exorcism Night

Voor de meesten van ons zijn bezetenheid en exorcisme iets uit een ver verleden of wat we kennen uit horrorfilms. Dat duivelsuitdrijving nog springlevend is en een vast onderdeel van de kerkelijke praktijk, blijkt uit de Italiaanse documentaire  , die een 77-jarige priester volgt bij zijn dagelijkse uitdrijvingsrituelen. Een wel zeer bijzondere gast op deze avond is een geestelijke die voor het bisdom Amsterdam-Haarlem zelf exorcismen uitvoert. Tijdens een voor- en nagesprek gaat hij uitgebreid in op de praktijk van het exorcisme in Nederland. Het programma wordt afgesloten door de Nieuw-Zeelandse gedramatiseerde documentaire , over het tragische sterfgeval van een bezeten Maori-vrouw. In deze film speelt ook het traditionele Maori-geloof een belangrijke rol. 


Deliver Me

Vader Cataldo uit Palermo is een veelgevraagd exorcist. Vanuit heel Sicilië bezoeken mensen zijn kerk in de hoop op genezing. Drie van hen volgen we door de film heen: de veertiger Gloria, de tiener Giulia en Enrico, die zijn agressie wil temmen. Documentaire over de alledaagse praktijk van het exorceren is een ware eye-opener voor wie het fenomeen alleen uit horrorfilms kent.

Belief: The Possession of Janet Moses

In het grotendeels door Maori bewoonde stadje Wainuiomata woont de jonge moeder Janet Moses. Ze lijkt een normale vrouw, maar na vreemde gebeurtenissen wordt zij in 2007 dood in haar huis aangetroffen. De politie spreekt met ruim 70 getuigen en ontdekt de tragedie die aan haar dood voorafging. Intens en bizar docudrama biedt een inkijkje in lokale religieuze rituelen.