Get Out

Komiek Jordan Peele neemt in zijn bloedspannende debuutfilm de hypocrisie van de blanke middenklasse genadeloos op de hak.

Voorstellingen

Regie | Jordan Peele

VS |  2017

103 minuten

Met |  Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Caleb Landry Jones

Taal | Engels

Ondertiteling | Nederlands

Get Out

Rose Armitage wil haar nieuwe vriend, de zwarte fotograaf Chris, aan haar ouders voorstellen. Geen zorgen, want het zijn liberale, tolerante mensen. Maar als het zwarte personeel vreemd gedrag vertoont en een hele meute blanke gasten arriveert, wordt de grond Chris steeds heter onder de voeten. Komiek Jordan Peele neemt in zijn bloedspannende debuutfilm blanke hypocrisie genadeloos op de hak.

Jordan Peele is de helft van het comedy duo Key & Peele en trad een tijdje op bij Boom Chicago in Amsterdam. Maar in zijn debuutfilm zijn Peeles bedoelingen serieuzer dan je op grond van zijn track record zou denken. Peele speelt met de mythe van de zwarte als fysieke supermens die door de blanke zowel veracht als benijd wordt. Juist omdat Peele de spanning rustig opbouwt, krijgt Chris' ongemak ook de kijker in zijn greep. Totdat de ontlading plaatsvindt en de film een draai maakt in de richting van eigentijdsere horror. Intussen legt Peele genadeloos het sluimerende racisme van de liberale middenklasse bloot.

Inleiding door Alfi Martis en Jo-Ann With

Tijdens de tweede vertoning van Get Out tijdens Imagine verzorgen Alfie Martis (Bonaire) en Jo-Ann With (Suriname) van de actiegroep University of Colour (UoC) een korte inleiding binnen het thema black cinema en het zwarte narratief. Vanuit de gedachte dat er "no democratization without decolonization" kan bestaan strijdt UoC via intersectionele projecten voor sociaal rechtvaardig onderwijs en de empowerment van gemarginaliseerde groepen binnen de samenleving, zoals people of colour, de LGBTQIA + community en mensen met een functiebeperking. De inleiding zal zich richten op hoe Get Out onder regie van Jordan Peele ongemakkelijke onderwerpen als de white privilege van de middenklasse en de horror van alledaags racisme bespreekbaar maakt, en op de hak neemt.

Get Out Vrijdag 14 april om 19:50 in EYE1