Deliver Me

Documentaire over de alledaagse praktijk van het exorceren is een ware eye-opener voor wie het fenomeen alleen uit horrorfilms kent.

Voorstellingen

Regisseur |  Federica Di Giacomo

Italië |  2016 

89 minuten 

IMDB

Met | Cataldo Migliazzo

Taal | Italiaans

Ondertiteling | Engels

Deliver Me

Vader Cataldo uit Palermo is een veelgevraagd exorcist. Vanuit heel Sicilië bezoeken mensen zijn kerk in de hoop op genezing. Drie van hen volgen we door de film heen: de veertiger Gloria, de tiener Giulia en Enrico, die zijn agressie wil temmen. Documentaire over de alledaagse praktijk van het exorceren is een ware eye-opener voor wie het fenomeen alleen uit horrorfilms kent.

Exorcisme is naar de gangbare mening vooral een overblijfsel van een duister, bijgelovig verleden. En natuurlijk bekruipt je bij het kijken naar de film het gevoel dat de gelovigen beter af zouden zijn met een goede psychiater en de juiste medicijnen. De ironie is dat de drie hoofdpersonages dat traject al vergeefs hebben doorlopen en nu hun heil zoeken bij een exorcist. De openingsscène, waarin een vrouw begint te schreeuwen en te spartelen zodra Cataldo zijn hand op haar hoofd legt, zet de toon voor een documentaire waarin de camera zelden wegkijkt en het leed in al zijn intensiteit laat zien.