Maniac

Getraumatiseerde seriemoordenaar scalpeert zijn vrouwelijke slachtoffers in zelden vertoonde, gruwelijke horrorklassieker.

Voorstellingen

Regie  |  William Lustig

VS  |  1980

87 minuten

IMDB

Met  |  Joe Spinell, Caroline Munro

Deze film wordt vertoond tijdens de Imagine Fright Night

Maniac

Frank Zito woont alleen in een klein appartement in Manhattan. ’s Nachts gaat hij eropuit om vrouwen te vermoorden. Hun scalp bevestigt hij aan etalagepoppen, waarvan hij een collectie in zijn slaapkamer heeft. Een ontmoeting met fotografe Anna verandert zijn leven. Hij wordt teruggeworpen in zijn verleden, met vergaande gevolgen.

In de remake van Franck Khalfoun (Imagine 2013) werd de getraumatiseerde Frank gespeeld door Elijah Wood. Met zijn jongensachtige gezicht was hij een wolf in schaapskleren. Heel anders is de hoofdpersoon van dit nog altijd heftige origineel. Acteur Joe Spinell, die ook meeschreef aan het verhaal, zet Frank neer als het onberekenbare kwaad, een gevaar voor anderen en zichzelf. Het Manhatten uit de jaren tachtig draagt ook bij aan de naargeestige sfeer, met zijn verwaarloosde woningen, armoedige straatverlichting en goedkope prostitutie. 

Een andere troefkaart is Tom Savini, die niet alleen tekende voor de extreem expliciete effecten, maar ook een klein rolletje als slachtoffer heeft. Maniac is nog altijd een intense en diep verontrustende karakterstudie. Een zelden vertoonde slasher die zijn klassiekerstatus volledig waarmaakt.