Nieuw Nederlands Peil

Tijdens dit korte-filmprogramma zullen alle makers aanwezig zijn voor inleidingen en Q&A's.

Voorstellingen

Er is geen Engelse ondertiteling aanwezig bij de films in dit blok.

Nieuw Nederlands Peil

Ieder jaar peilen we de stand van de Nederlandse fantastische korte film en de oogst mag er ook dit jaar weer zijn. Een masker wordt afgelegd in Interface, terwijl in het naar SF leunende The 5th Dimension de verstikkende werkelijkheid wordt ontvlucht. Werkelijk of niet is de vraag in Mannequin en ook in Sprokkelhout is het maar de vraag of het oudere echtpaar is wat het lijkt. Nee, dan Retina, waar bloederig en bizar overtuigend samenkomen. Beklemmend wordt het in Sweet Tooth als twee kinderen dood worden aangetroffen, terwijl de zoektocht naar de vader in Vigor meer de poëtische weg kiest. En in De dode spreekt horen wij… nou ja die dus. Zoals altijd zijn alle makers aanwezig voor introducties en een Q&A. 

The 5th Dimension
Sue wordt op haar werk gekoeioneerd door haar baas en thuis genegeerd door haar man. Dan lijkt een bezoek aan nachtclub de Vision ontsnapping uit de sleur te bieden. Inventief gestileerd psychodrama met een scheutje retro-SF.

Regisseur: Gary Nurse
Idee & Scenario: Valentine Berning
Nederland 2017 – 16 minuten
Taal  Nederlands
Ondertiteling  Engels
Trailer

De Dode Spreekt
Tegen de achtergrond van schijnbaar uitgestorven Amsterdamse straten, grachten en pleinen vertelt een dode over het dagelijkse, onzichtbare, bestaan tussen de levenden. Effectieve combinatie van tekst en verstilde zwart-witbeelden brengt het bovennatuurlijke terug tot alledaagse proporties. 

Regisseur: Marcos Mereles
Nederland 2016 – 3 minuten
Taal  Nederlands
Ondertiteling  Engels

Interface
In een wereld waar iedereen spiegelende trommels op het hoofd draagt, waarachter gezichten verborgen blijven, besluit één man zich van zijn masker te ontdoen. Experimentele short heeft ook iets te melden over het tegenwoordig alomtegenwoordige (digitale) beeld.

Regisseur: Anna Hoetjes
Nederland 2016 – 6 minuten
Taal  Nederlands
Ondertiteling  Engels
Trailer

Mannequin
Mannequin: mens of levenloze pop. Regisseur Maarten Groen (van de korte horrorfilm Arrêt Pipi) laat de interpretatie van zijn experimentele short aan de kijker over. En bedwelmt ons met even fraaie als onheilspellende beelden.

Regisseur: Maarten Groen
Nederland 2016 - 2 minuten
Taal geen dialoog
Trailer

Retina
Nadat haar oog is doorgesneden, wordt een vrouw als bruid voor het altaar geleid. Op een onbestemde plek bevalt ze van een, ja van wat eigenlijk? Zet je schrap voor op een bizarre en bloederige trip door virtual reality.

Regisseur: Justin Heyl
Nederland 2017 – 8 minuten
Taal  geen dialoog

Sprokkelhout
Hans sprokkelt hout in het bos. Dan stuit hij op Evert en Ria, een bejaard echtpaar waaraan een steekje los is. Survival of the fittest in een winters bos levert een heerlijk venijnige zwarte komedie op. 

Regisseur: Lucas Camps
Nederland 2016 – 14 minuten
Taal  Nederlands
Ondertiteling  Engels
Trailer

Sweet Tooth
Flatbewoonster heeft 's nachts last van burengerucht. Dan meldt het tv-journaal dat twee kinderen dood zijn aangetroffen op de verdieping boven haar. J-horror op z'n Hollands heeft z'n precies op de goede plek zitten. 

Regisseur: Nico van den Brink
Nederland 2017 – 5 minuten
Taal  Nederlands
Ondertiteling  Engels

Vigor
Bram steelt een roeiboot en sleept 'm naar zee. Samen met een man vaart hij naar een kust waar een scheepswrak half onder het zand ligt begraven. Wonderschoon gefotografeerde variatie op het aloude thema van de Vatersuche

Regisseur: Philip Besamusca
Nederland 2016 – 15 minuten
Taal  Nederlands
Ondertiteling  Engels
Trailer

Zeven dingen die ik heb geleerd over tijdreizen
Markus bouwt een tijdmachine, waarmee hij steeds kleine sprongetjes in de tijd maakt en latere of eerdere versies van zichzelf tegenkomt. Achter de laconieke verteltrant gaat subtiel verborgen tragiek schuil.

Regisseur: Jonathan Herzberg
Nederland 2016 - 10 minuten
Taal  Nederlands
Ondertiteling  Engels