Opera

Giallo-maestro Dario Argento voelt zich helemaal thuis in de barokke wereld van de opera, waar het geweld niet tot de bühne blijft beperkt.

Voorstellingen

Regie | Dario Argento

Italië | 1987

107 minuten

IMDB

Met | Christina Marsillach, Urbano Barberini, Daria Nicolodi, Ian Charleson

Taal | Italiaans

Ondertiteling | Nederlands

Opera

Wanneer de ster van Verdi's opera Macbeth een dodelijk ongeluk krijgt, neemt understudy Betty haar rol over. Dan valt in Betty's omgeving de ene na de andere dode. Gelukkig heeft ze een fan in het politiecorps: inspecteur Santini. Giallo-maestro Dario Argento voelt zich helemaal thuis in de barokke wereld van de opera, waar het geweld niet tot de bühne beperkt blijft.

Tien jaar na zijn wereldwijde doorbraak met Suspiria is Argento het ensceneren van delirische moordscènes nog niet verleerd. Een klassieker is de kogel die dwars door een kijkgat in een deur wordt afgevuurd. En de naalden onder Betty's oogleden die haar verhinderen de ogen te sluiten voor een slachtpartij, vormen eveneens een rake metafoor voor ons eigen voyeurisme. Argento's duurste film tot dan toe ziet er, dankzij het camerawerk van Oscarwinnaar Ronnie Taylor (Ghandi), ook nog eens bloedmooi uit, terwijl de soundtrack, met bijdragen van Claudio Simonetti, Brian Eno en hardrockers Steel Grave op z'n zachtst gezegd eclectisch mag worden genoemd.