Suspiria

Amerikaanse belandt op Duitse dansacademie die een broeinest van hekserij blijkt te zijn. Klassieke barokke horrorfilm viert zijn veertigste verjaardag met messcherpe 4K-restauratie.

Voorstellingen

Regie | Dario Argento

Italië | 1977

92 minuten

IMDB

Met | Jessica Harper, Stefania Casini, Alida Valli, Flavio Bucci

Taal | Italiaans

Ondertiteling | Engels

Suspiria

De Amerikaanse Suzy Bannion reist naar het Duitse Freiburg om te studeren aan de vermaarde dansacademie aldaar. Het lesprogramma wordt echter al snel drastisch overhoop gegooid door een serie spectaculaire sterfgevallen. Suzy gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het statige pand ooit het toneel was van hekserij. Klassieke barokke horrorfilm van genremaestro Dario Argento viert zijn veertigste verjaardag met messcherpe 4K-restauratie.

Dario Argento's zesde film als regisseur betekende zijn doorbraak naar een internationaal horrorminnend publiek. Had hij zich eerder laten kennen als een filmmaker die het giallogenre bij vlagen op een hallucinatoir niveau wist te tillen, pas in Suspiria ging hij vol op het orgel. De film ontrolt zich aan de kijker als een boze droom met een psychedelisch kleurenpalet, waarin personages even bruut als inventief om zeep worden geholpen. De score van progrockers Goblin werd al bijna even klassiek. Een remake is onderweg, mét een gastrol van de oorspronkelijke hoofdrolspeelster, maar de hergeboorte van het origineel in 4K lijkt een moeilijk te overtreffen gebeurtenis.