The Darkness

Grimmig, magisch-realistisch horrorsprookje waarin een gezin probeert te overleven nadat de aarde is gestopt met draaien.

Voorstellingen

Regie | Daniel Castro Zimbrón

Mexico, Frankrijk | 2015

92 minuten

Met | Brontis Jodorowsky, Aliocha Sotnikoff, Camila Robertson Glennie           

Taal | Spaans

Ondertiteling | Engels

The Darkness

Gustavo leidt met zijn familie een teruggetrokken bestaan in een permanent door mist omgeven boshut. De aarde is gestopt met draaien en het gezin verschuilt zich regelmatig wanneer een onzichtbaar monster rond het huis sluipt. Op een dag doet de jongste zoon op een geheime zolderverdieping een schokkende ontdekking. Grimmig, magisch-realistisch verhaal is een sfeervol en intens horrorsprookje.

Het Mexicaanse Las Tinieblas voert de kijker razend knap van het ene onbehaaglijke moment naar het andere. Grote effecten blijven achterwege - van het monster horen we alleen de geluiden. De zoon die vanonder een tafel alleen de schaduw van zijn manisch knutselende vader ziet, het dochtertje en een wolf die elkaar door een raam aanstaren, de knap gelijkende, unheimische poppen op zolder - ze geven de film een magisch-realistische atmosfeer die grimmiger uitpakt dan in de films van Zimbróns landgenoot Guillermo del Toro. Omdat Zimbrón dicht bij zijn hoofdpersonen blijft en elke scène minutieus opbouwt en afwikkelt, komen de gewelddadige momenten des te harder aan.