Hagazussa – A Heathen’s Curse

Met zijn minimalistische maar bloedmooie afstudeerfilm (!) geeft Lukas Feigelfeld een verbluffend visitekaartje af.

Voorstellingen

Regie | Lukas Feigelfeld

Duitsland, Oostenrijk | 2017

102 minuten

IMDB

Met | Aleksandra Cwen, Haymon Maria Buttinger, Tanja Petrovsky

Taal | Duits

Ondertiteling | Engels

Hagazussa – A Heathen’s Curse

Een afgelegen bergstreek in 15de eeuws Oostenrijk. Nadat haar van hekserij beschuldigde moeder is gestorven, blijft Albrun verweesd achter. Decennia later wacht haar hetzelfde lot als haar moeder, zeker wanneer ook zij moeder blijkt van een vaderloos kind. Maar wanneer de geschiedenis zich dreigt te herhalen, slaat Albrun terug. Met zijn minimalistische maar bloedmooie afstudeerfilm (!) geeft Lukas Feigelfeld een verbluffend visitekaartje af.

Kort door de bocht vertaald staat het oud-Germaanse woord Hagazussa voor heks. Maar verwacht geen Duitse tegenhanger van The Witch (Imagine 2016). Bovendien is de plot in dit geval van ondergeschikt belang. Het lijkt Feigelfeld er vooral om te doen zijn publiek in een collectieve trance onder te dompelen; met lang uitgesponnen scènes, trage camerabewegingen en -inzooms, en natuurbeelden om in te lijsten zo betoverend. Cameravrouw Mariel Baqueiro en editor Jörg Volkmar mogen daarom beslist als mede-auteurs van de film worden beschouwd. Hagazussa is zo'n film die om een groot doek vraagt en zijn kijkers dan gegarandeerd sprakeloze bewondering afdwingt.

Op dinsdag 17 april word deze film ingeleid door Morgana, een moderne wicca-priestess. Zij komt vertellen over de hedendaagse heksenpraktijk, archetypes en vooroordelen.