The Big Lebowski

Cultfilm van de gebroeders Coen heeft na twintig jaar nog niets aan populariteit ingeboet

Voorstellingen

Regie | Joel en Ethan Coen

VS | 1998

117 minuten

IMDB

Met | Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman en John Turturro.

Taal | Engels

Ondertiteling | Nederlands

The Big Lebowski

De superrelaxte Lebowski, bijgenaamd The Dude, ziet zijn luie leventje op zekere dag verstoord door twee gangsters die hem voor een gelijknamige miljonair houden. Nadat het duo op zijn kleed heeft geürineerd gaat The Dude verhaal halen bij zijn naamgenoot. Het is het begin van een avontuur dat hem al gauw boven het hoofd groeit. Vol met onvergetelijke personages en scènes, de veel geciteerde The Big Lebowski is een filmklassieker van Academy Award®-winnende filmmakers Joel en Ethan Coen.

We hebben het niet grondig onderzocht, maar waarschijnlijk is The Big Lebowski de enige film met een eigen kerk: The Church of the Latter-Day Dude, met als leer het Dudeisme. Melige onzin natuurlijk, maar het maakt wel duidelijk dat The Dude, zijn bowlingvrienden Walter en Donny, en andere excentriekelingen uit dit universum niet meer uit het collectieve bewustzijn zijn weg te branden. Misschien is de status van een film wel het best af te lezen aan de frequentie en gretigheid waarmee er uit geciteerd wordt.

Kom bij Imagine Film Festival alvast in de stemming voor The Dude Day op maandag 14 mei!

Dit jaar is het precies twintig jaar geleden dat The Big Lebowski werd uitgebracht. De comedy van de broertjes Coen groeide in de tussentijd uit tot een film met cultstatus en heeft fanclubs over de hele wereld. Om dit jubileum te vieren wordt de film dit jaar opnieuw in de bioscoop gebracht. Dat zal zijn op maandag 14 mei, een dag die inmiddels is uitgeroepen tot The Dude Day. Om alvast in de stemming te komen vertoont Imagine Film Festival de film éénmalig tijdens het festival..

Maar dat is niet alles: The Big Lebowski is natuurlijk ook de ultieme bowlingfilm. Daarom organiseert Imagine in samenwerking met Powerzone een unieke dubbel: een middagje bowlen bij Powerzone + The Big Lebowski bij Imagine in EYE - en dat voor een speciale prijs! Op vertoon van je filmkaartje krijg je 15% korting bij Powerzone. Deze korting is geldig voor één uur, op één baan, met maximaal 6 personen. Deze actie is geldig tot en met 31 mei en is niet van toepassing op vrijdag en zaterdag. Reserveer wel even van tevoren bij Powerzone (020-760 76 00), dan weten ze dat je eraan komt.

Als je na deze middag weer helemaal in The-Dude sferen verkeert, weet je één ding zeker: op The Dude Day ga je weer!