Archief: Imagine 2017

Op 12 april 2017 startte het 33ste Imagine Film Festival in EYE, waar elf dagen lang de fantastische film centraal stond. Met het beste en meest prikkelende op het gebied van fantasy, science fiction, horror, anime en alles daar tussenin. Masterclasses, lezingen en een omvangrijk randprogramma zorgden voor context, verdieping en een breder perspectief.

Het jaarlijkse themaprogramma richtte zich ditmaal op mode. Onder de noemer Fantastic Fashion werd in een breed en gevarieerd programma de blik gericht op de rol van kostuums en stilering bij het creëren van de fantastische illusie. Zo stonden er twee jonge Nederlandse modeontwerpers in de spotlight van wie de esthetiek nauw aansluit bij de fantastische film en die zelf ook films maken: Esther Dorhout Kees en Jacob Kok. Daarnaast waren er masterclasses van Lindy Hemming (James Bond, The Dark Knight en Wonder Woman) en Luca Nemolato, werd er aandacht besteed aan het veranderende uiterlijk van Wonder Woman, en waren er workshops die inzoomden op het Fantastic Fashion thema.

Er was ruime aandacht voor de Nederlandse fantastische film tijdens Imagine NL, een dag met nieuwe Nederlandse filmprojecten en recente korte films, uiteraard in het bijzijn van de makers. Nieuw talent pitchte hun projecten tijdens de Pitchwedstrijd, waarbij winnaar Jan van Gorkum met The Clearer twee retourtickets naar Montreal verkreeg voor deelname aan de coproductiemarkt Frontières, onderdeel van het Fantasia filmfestival.

Awards en jury's

De winnaar van de Black Tulip Award was Are We Not Cats van Xander Robin.

De jury van 2017 bestond uit actrice Bo Maerten (Wolf, Mannenharten 2), regisseur/animator Marc de Leeuw die muziekvideo's maakte voor onder meer Yung Internet en animaties voor de VPRO, en journaliste en producente Marloes den Hoed (IDFA en Movies That Matter).


De winnaar van de Moviezone Award 2017 was I Am Not a Serial Killer van Billy O'brien. 

De jeugd heeft de toekomst en zo is het bij Imagine ook. Daarom werkt Imagine al een aantal jaren samen met Moviezone, het educatieprogramma van EYE. Bij Imagine heeft Moviezone zijn eigen jury, in de leeftijd van 16 to 19 jaar. De prijs is een grote eer voor regisseurs, omdat ze erin geslaagd zijn om ook een jong publiek met hun film te bereiken. 

De jury ziet tien films uit alle onderdelen van het programma en ontmoet enkele makers. Dit jaar bestond de jury uit Verena Snoeren, Charlotte Sophie van der Neut, Mette van Blokland, Willem Goedhart en Mees van Breukelen.


De Méliès d'Argent is de prijs voor de beste Europese fantastische film. De prijs is een initiatief van de Europese Fantastische Film Festival Federatie (EFFFF), waarvan Imagine mede-oprichter is. De jury van 2017 bestond uit actrice Terence Schreurs (Flikken Maastricht, Kristen), beeldend kunstenaar Floris Kaayk en Director of Photography Diderik Evers. De award ging naar Skins van Eduardo Casanova.

De Méliès d'Argent voor de korte film werd uitgereikt door een jury bestaand uit Imagine-programmeurs Lauren Murphy en Stanislaw Liguzinski. Zij reikten de award uit aan Neck and Neck van Shaun Clark.


Ten slotte was de openingsfilm van 2017 Get Out de grote winnaar van de Silver Scream Award, de publieksprijs van Imagine. The Girl With All The Gifts en 78/52 eindigden respectievelijk tweede en derde.

Bekijk hieronder de Imagine reports van 2017, gemaakt door Dyzlo Film. Een foto impressie bekijk je hier