Kick-Ass Women

Een viering van kick-ass filmmakers – zowel mannelijke als vrouwelijke -, kick-ass verhalen en, je raadt het al, kick-ass vrouwen.

Kick-Ass Women

Wie verhalen vertelt geeft iemand een stem, en in de bioscoop en ver daarbuiten was het de stem van de vrouw die het afgelopen jaar duidelijk gehoord werd. Het was een sterke, eigenzinnige en soms ronduit woedende stem. Dit jaar eert Imagine het machtige koor van kick-ass vrouwenstemmen in genrefilms, zowel voor als achter de camera. Van Carrie tot Ripley en van Buffy tot The Bride: vrouwen waren lang voordat ͚the final girl͛ geïntroduceerd werd al druk bezig kwade krachten en onderdrukkers te overwinnen, hetzij door bad guys af te slachten, hetzij door zelf bad girls te worden. Een viering van kick-ass filmmakers – zowel mannelijke als vrouwelijke -, kick-ass verhalen en, je raadt het al, kick-ass vrouwen. Show’s over, motherfuckers

Kick-Ass Women Films
Dit jaar hebben we een mooie selectie van films die gemaakt zijn door kick-ass vrouwen, of kick-ass vrouwen in de hoofdrol hebben. Kom kijken bij The Changeover, Family, Glass Garden, Pyewacket, Revenge, Tigers are not Afraid, Tower: A Bright Day, Tragedy Girls of Thriller. Ook verwelkomen we een heel bijzondere, wonderlijke vrouw: een moderne heks! Ook komen van maarliefst vier van deze films de makers langs tijdens Imagine Film Festival om na afloop van hun film al jouw vragen te beantwoorden.

Kick-Ass Women Shorts
Vrouwen humeurig wanneer ze ongesteld zijn? Bij Julkita slaan de stoppen finaal door! Na die mokerslag geeft de absurde animatie van Count Your Curses even rust, waarna The Day Mum Became a Monster een moeder-dochterrelatie in een gothic-achtig licht zet. Met Real Artists nemen we een kijkje in een griezelige digitale toekomst, om vervolgens voor Sons of Bitches terug te reizen naar het Wilde Westen, waar een prostituee haar eigen plan trekt. Dat laatste geldt ook voor de dames uit Lunch Ladies. Klinkt onschuldig, maar je kunt maar beter uit hun keuken wegblijven!

Kick-Ass Women Panel
Van Revenge tot Prevenge en van Raw tot Wonder Woman - vrouwelijke filmmakers en vrouwelijke hoofdrolspelers staan momenteel volop in de schijnwerpers. Getuige ook het programma van Imagine 2018, is de vrouwelijke stem in genrefilm sterk en divers en laat ze zich niet inperken door genres. Voor ons Kick-Ass Women-panel hebben we enkele geweldige vrouwelijke filmmakers en experts uitgenodigd om, in het licht van de huidige status van vrouwen in genrefilm (zowel voor als achter de camera), over hun ervaringen, uitdagingen en vooruitzichten te komen vertellen. Blijf na afloop zitten voor een bijzondere Kick-Ass Women double bill met uitgebreide Q&A’s. Deelnemers: Hedwig van Driel (filmjournalist), Issa Lopez (regisseur Tigers Are Not Afraid). Verdere namen worden later bekendgemaakt.

We verwelkomen ook Gwyneth Sleutel als onze eigen kick-ass analist. Gwyneth zal iedere week een artikel publiceren voor Imagine, geïnspireerd door haar talenten als analist en kritisch denker met betrekking tot de representatie van vrouwen in film.

Gwyneth Sleutel (1994) werkt als freelance dramaturg en script editor. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam op de beroepsgeoriënteerde Master of Film Studies, gespecialiseerd op het gebied van film en feminisme.

Foto door: Laila Mol / Laynamo