Storytelling

In 2018 staan fantastische verhalen centraal - van oude sprookjes en mythen tot worldbuilding en virtual reality.

Storytelling

Mythen, sagen en sprookjes - de oudste verhalen die de mensheid kent zijn fantastische verhalen. Flash forward naar het heden en de fantastische fictie loopt voorop in vernieuwing: het vertellen voor meerdere platforms, het gebruik van VR en AR en het experimenteren met interactiviteit.

Ons themaprogramma van dit jaar onderzoekt de volle breedte van het fantastische vertellen tussen deze twee uitersten - de bron van alle verhalen en de voorhoede van de vernieuwing.

Masterclass Mick Garris: Van de pagina naar het scherm
Geen regisseur heeft zo veel Stephen King-verfilmingen op zijn naam staan als Mick Garris: zeven in totaal. Hoe je het universum van de populairste horrorauteur aller tijden voor film en televisie bewerkt - daarover gaan we hem uiteraard aan de tand voelen.

Masterclass Temple Clark: Storyboarding
Storyboarden is een essentiële fase in de pre-productie van een film. De regisseur en de storyboard artist werken samen aan een serie stripachtige panels, die de regisseur helpen te visualiseren hoe zijn of haar verhaal gefilmd gaat worden. Temple Clark is een storyboard en concept artist uit Londen, die werkte aan meer dan 100 bioscoop- en televisiefilms, waaronder Spectre, Gravity, The Avengers, Kick-Ass, twee van de Harry Potter-films, Lara Croft: Tomb Raider en The Fifth Element.

Representation Matters! Het groeiende belang van diversiteit in fantastische films door Dan Hassler-Forest
Recente films als Get Out, Wonder Woman en Revenge laten goed zien hoezeer een niet wit en niet mannelijk perspectief wezenlijk andere fantastische verhalen oplevert. In Representation Matters! ontleedt Dan Hassler-Forest messcherp het belang van deze opkomende diversiteit binnen de fantastische film.

Masterclass VFX
Vorig jaar presenteerden we samen met de NVX - de Nederlandse Vereniging van Visual Effects Professionals - een masterclass VFX op de laatste dag van Imagine. Niemand minder dan Staffan Linder vertelde over zijn werk voor The Walking Dead, King Kong en Let the Right One In. Wegens groot succes werken we dit jaar opnieuw samen.

Kick-Ass Women
Wie verhalen vertelt geeft iemand een stem, en in de bioscoop en ver daarbuiten was het de stem van de vrouw die het afgelopen jaar duidelijk gehoord werd. Dit jaar eert Imagine het machtige koor van kick-ass vrouwenstemmen in genrefilms, zowel voor als achter de camera. Bekijk hier ons volledige Kick-Ass Women programma!

Filmconcert: Frankenstein
Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat Mary Shelleys Frankenstein; or, the Modern Prometheus verscheen. Het boek werd talloze malen verfilmd, maar de versie van James Whale uit 1931 is onverwoestbaar gebleken.De klassieker krijgt een nieuw leven door muzikale begeleiding van Kevin Toma en live uitgevoerde geluidseffecten door foley artist Ronnie van der Veer.

Laterna Magica - Fantastische verhalen rond de toverlantaarn
Voor de komst van de cinema was er de toverlantaarn, die fantastische verhalen liet zien met behulp van stilstaande en soms bewegende glazen plaatjes. Door de komst van de film verdween de toverlantaarn naar de achtergrond en werd hij gaandeweg beschouwd als een curiosum. Ten onrechte, want 150 jaar later heeft de toverlantaarn nog niets van zijn magie verloren. Verder lezen?

Virtual Realities
Na een bescheiden showcase vorig jaar, gaat Imagine met de lancering van zijn Fantastische VR-competitie nu vol voor de VR. We nodigden de absolute crème de la crème uit van VR-experiences van het afgelopen jaar om ons publiek mee te voeren door de gruwelen, wonderen, sensaties en geneugten van virtual realities. Bekijk ons volledige VR-programma!

En dat is nog niet eens alles! Bekijk ons blokkenschema voor alle masterclasses, workshops en bijzondere ervaringen. We hebben een audiovisuele masterclass van Peet Gelderblom, meerdere interessante workshops, een bijzondere live performance van Ross Sutherland, en een prachtige tentoonstelling over The Hero's Journey.