fbpx
News » 19 December 2017

Fantastisch Bucheon

Bucheon is een voorstad van Seoul, maar met bijna een miljoen inwoners groter dan Amsterdam. Lang was het een anonieme betonnen slaapstad, maar de komst van een fantastisch filmfestival, nu 21 jaar geleden, bracht daarin verandering. Het Bucheon International Fantastisch Filmfestival, kortweg BiFan, groeide in die periode uit tot het grootste genrefestival ter wereld, met bijna 400.000 bezoekers. Ik was er voor de tweede keer als jurylid en de schaal van het evenement overweldigde weer, evenals de betrokkenheid en het enthousiasme van de bezoekers. Ondanks de omvang blijft het festival laagdrempelig. Eregast Álex de la Iglesia was voor iedereen toegankelijk en was in de late uren ook te vinden bij de karaoke-avonden, waarvan er talloze waren.

Natuurlijk draaide het in hoofdzaak om het filmprogramma, waarvan ik vooral de Aziatische premières heb gezien. Het niveau was wisselend, maar toch heb ik een handvol films op de voorlopige verlanglijst voor volgend jaar gezet. De prijs van onze jury ging naar het Taiwanese Godspeed, zo’n onverwacht pareltje dat nét tegen het fantastische aanhangt, en misschien zo maar op kan duiken in het programma van volgend jaar.

De foto is van de openingsavond, in een park tegenover het stadhuis van Bucheon. Bijna 4000 bezoekers zagen daar de openingsfilm Room No. 7, een comedy met en voor het Koreaanse publiek aantrekkelijke cast. Aanzienlijk spectaculairder was de rook-, licht- en vuurwerkshow die aan de film voorafging. Dát is pas inspiratie opdoen!

Imagine Film Festival doet inspiratie op in Bucheon