fbpx

Education

Ieder jaar organiseert Imagine Film Festival een uitgebreid scholenprogramma om zo ook de scholieren te inspireren en de kracht van de verbeelding te laten ervaren.

Met zijn programma richt Imagine zich op het ontwikkelen en stimuleren van de verbeelding, een belangrijk element van filmeducatie. Imagine daagt bezoekers uit om de comfortzone uit te stappen en hun verbeelding op de vrije loop te laten. Om de wereld te begrijpen heb je fantasie nodig en dat leer je niet in een boek!

Om het bovenstaande te realiseren organiseert Imagine tijdens het festival een educatief programma voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het MBO. Omdat de films in het scholenprogramma van Imagine zich richten op maatschappelijke vraagstukken is het niet alleen geschikt voor de kunst en cultuur klassen, maar ook voor maatschappijleer of Nederlands.

De 35ste editie van het festival vindt dit jaar plaats van 10 t/m 20 april 2019. Imagine biedt scholen drie verschillende pakketten aan, die elk maatschappelijke thema’s aansnijden met de verbeelding als uitgangspunt. Die programma’s zijn:

  • Dystopie
  • Kunstmatige intelligentie
  • Shorts!
  • Naast deze themaprogramma’s, hebben we voor de editie van 2019 een speciaal virtual reality project opgezet in samenwerking met Bekijk ‘t. Hierbij mogen de scholieren hun eigen VR-film opnemen. Kijk hier voor meer informatie over het project.

Dystopie

Een belangrijk thema binnen de sciencefiction is de zogeheten dystopische toekomst, waarin een somber beeld van de toekomst wordt geschetst, met een maatschappij waarin overbevolking, de toenemende kloof tussen arm en rijk, klimaatverandering en het uitputten van natuurlijke hulpbronnen de wereld onleefbaar hebben gemaakt. Bekende voorbeelden van deze dystopische films zijn Blade Runner, Brazil en The Fifth Element. De thema’s uit die films zijn nu maatschappelijke werkelijkheid geworden en daarmee is dit filmprogramma goed te gebruiken voor een voortzetting op school door middel van een opdracht of discussie.

Dit pakket geeft de keuze uit twee films met dystopische thema’s. Inbegrepen zijn de bijbehorende opdrachten die voorafgaand aan het scholenbezoek worden aangeboden en/of een eventueel nagesprek met filmmaker of expert op het gebied van Dystopie. Dit pakket wordt ontwikkeld voor verschillende VMBO- en MBO-niveau’s.

Virtual Reality tijdens Imagine 2018

Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens. Met het ontstaan van nieuwe ontwikkelingen komen veel dilemma’s om de hoek kijken. Bij elke ontwikkeling is het daarom belangrijk om stil te staan bij ethische en juridische vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan het bekende vraagstuk of het inzetten van robots kan leiden tot het verdwijnen van banen voor de samenleving. Daarnaast speelt kunstmatige intelligentie een belangrijke rol in het verzamelen van persoonlijke gegevens van burgers. Bekende voorbeelden van films over kunstmatige intelligentie zijn The Matrix, I Robot en Ex Machina.

Dit pakket geeft de keuze uit twee films over kunstmatige intelligentie. Inbegrepen zijn de bijbehorende opdrachten die voorafgaand aan het scholenbezoek worden aangeboden en/of een eventueel nagesprek met filmmaker of expert op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dit pakket wordt ontwikkeld voor MBO en de bovenbouw van HAVO, VWO en Gymnasium.

Bezoekers van Imagine Film Festival 2018

Shorts!

Met een speciaal geselecteerd programma van korte films wordt een complete ervaring van het Imagine Film Festival aangeboden. Het shortsprogramma is divers en bevat films die recent zijn uitgebracht. Dit pakket is in het bijzonder geschikt voor VMBO en MBO of schooltypes waarin grotere opdrachten niet mogelijk zijn. De lengte van het programma kan ook naar wens worden afgestemd. Na afloop van het bekijken van de film op het festival wordt een nagesprek georganiseerd met verschillende Nederlandse filmmakers.

Meer info?

Vragen over de scholenpakketten van Imagine, of komt april toch niet zo goed uit? Er zijn nog genoeg andere mogelijkheden om jongeren kennis te laten maken met het festival! Neem voor meer informatie of een programma op maat contact op met:

Anouk Balvers | Medewerker Educatie | anouk@imaginefilmfestival.nl

Imagine Film Festival is aangesloten bij het Netwerk Filmeducatie, het platform voor een kwalitatief hoogstaand en gevarieerd aanbod op het gebied van filmeducatie.