fbpx

Bovenbouw VO

Voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs biedt Imagine een educatieprogramma met diverse mogelijkheden. Naast het bekijken van een film van de festivalprogrammering kun je ook kiezen voor een film uit ons educatieprogramma: Open Your Mind. In dit programma wordt fantastische film gebruikt om maatschappelijke problemen bespreekbaar te maken. Onze educatievertoningen vinden niet alleen plaats tijdens ons festival in april, maar ook door het jaar heen bij diverse filmtheaters door het hele land, dus ook bij jou in de buurt!

 

Imagine Film Festival. Foto: Nichon Glerum


Open Your Mind
Met onze visie om de verbeelding te stimuleren door je blik te verruimen en open te staan voor nieuwe ervaringen is ons educatieprogramma voor het VO ingericht naar de volgende pijlers: Kunstmatige intelligentie, Nature Strikes Back!, Inclusiviteit en identiteit, en Mastering suspense. Bij elk thema hebben we een aantal geschikte films geselecteerd die dieper ingaan op het onderwerp. Ook vullen we dit programma elk jaar aan met films die op de eerstvolgende editie van het festival te zien zijn. Dat maakt dit programma gevarieerd, vernieuwend en leerzaam.

 

 Kunstmatige Intelligentie
Kunstmatige intelligentie is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens. Met die nieuwe ontwikkelingen komen veel dilemma’s om de hoek kijken. Bij elke ontwikkeling is het daarom belangrijk om stil te staan bij ethische en juridische vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan het bekende vraagstuk of het inzetten van robots kan leiden tot het verdwijnen van banen of het verzamelen van gegevens met kunstmatige intelligentie onze privacy onder druk kan zetten.

 


 

Nature Strikes Back!
In Nature Strikes Back verbinden we film aan maatschappelijke problemen van dit moment. De laatste jaren beginnen ecologische verschijnselen in onze werkelijkheid griezelig veel te lijken op de rampen die we kennen uit apocalyptische films. Krantenkoppen vertellen ons over de smeltende ijskappen in Groenland. Monsterlijk grote meervallen, reuzenteken en de eikenprocessierupsen laten zien dat de dierenwereld in ons land ook spectaculair verandert. Klimaatverandering en de verwoesting van onze natuurlijke hulpbronnen als gevolg van menselijk handelen stonden niet eerder zo hoog op de agenda als nu. In dit educatieprogramma leggen we de focus op de gespannen relatie tussen mens en natuur, die van oudsher sterk aanwezig is in sciencefiction.


Inclusiviteit en Identiteit
In juni 2020 werd wereldwijd geprotesteerd tegen het buitensporige politiegeweld tegen Afro-Amerikanen en rassenongelijkheid in het algemeen. Ook neemt geweld en intimidatie tegen de LHBT-gemeenschap toe. Acceptatie en inclusiviteit, buitensluiting en discriminatie, het begint al op jonge leeftijd en vaak op school. Pesten is daarbij het topje van de ijsberg. Met dit themaprogramma gebruikt Imagine fantastische verhalen als middel om de dialoog over identiteit en inclusiviteit aan te kaarten, aan de hand van explosieve én humoristische films.

 

Mastering Suspense
Horror is een belangrijk onderdeel van het Imagine Film Festival en voor veel jongeren een fascinerend genre. Het opbouwen van spanning is cruciaal voor goede horror. Spanning kan een scène onvergetelijk maken en kan een film maken of breken. De opbouw van een spanningsboog kan subtiel zijn en het effect tegelijkertijd heel sterk. Maar hoe werkt spanning op het grote doek? En hoe past een filmmaker het toe? In dit themaprogramma staat film als medium centraal. Jongeren leren hier wat een film spannend maakt en hoe horror nu eigenlijk werkt.

 

 

Nagesprekken en Q&A’s

Om bovenstaande thema’s te ondersteunen is het mogelijk om een nagesprek met een expert op het betreffende gebied te organiseren. Deze thema’s vragen erom de verdieping op te zoeken. Het bespreken van moeilijke onderwerpen aan de hand van een film helpt de onderwerpen te begrijpen en een bepaald standpunt in te nemen. Imagine put uit een groep van professionele sprekers, zodat er altijd een geschikt nagesprek kan plaatsvinden. Naast een nagesprek is het vaak ook mogelijk om een Q&A met een filmmaker te organiseren.

 

Lesmateriaal

Bij het Open Your Mind programma van Imagine is het mogelijk om bijbehorend lesmateriaal te gebruiken. Wij maken hiervoor gebruik van het digitale platform LessonUp. Via dit platform bieden wij digitale en interactieve lessen die je direct kunt geven op het centrale scherm in de klas. Daarnaast is het ook mogelijk om digitaal les te geven of de les te delen met leerlingen, zodat zij deze in eigen tijd kunnen behandelen. Op dit moment is ons LessonUp-kanaal nog in ontwikkeling, maar in september 2020 zal ons lesmateriaal voor iedereen beschikbaar zijn.

 

Programma op maat

Toch iets anders in gedachten? Er is nog veel meer mogelijk! Neem voor een programma op maat contact met ons op. Ons programma is zo ingericht dat het geschikt is voor de bovenbouw, maar ook voor de onderbouw is het mogelijk een programma op maat te ontwikkelen.

 

*De kosten van een vertoning met nagesprek/Q&A en/of lesmateriaal zijn 5 euro per leerling.

Voor boekingen of meer informatie kun je terecht bij onze educatiemedewerker Anouk Balvers