fbpx

Can Sci-Fi Save the World?

Een verdiepend panel over de talloze manieren waarop sciencefiction en speculatieve fictie de gevolgen van de klimaatcrisis kunnen verbeelden.

Any near-future sci-fi that doesn’t engage with climate change is fantasy.

Sarena Ulibarri

Iedereen heeft het over klimaatverandering, maar niemand kan de toekomst precies voorspellen. Of toch wel? In sci-fi en speculatieve fictie zijn de gevolgen van de klimaatcrisis op talloze manieren verbeeld – van de apocalyps tot een nieuwe wereldorde en van kleine, filosofische verhalen tot oplossingsgerichte hopepunk. Ook is er de laatste jaren meer aandacht voor niet-westerse perspectieven. Deze toekomstvisioenen zijn uitermate geschikt voor het reflecteren op onze eigen realiteit. En dat blijkt: inmiddels zijn veel sci-fi scenario’s overgenomen door de politiek en maken ze deel uit van het wetenschappelijk discours. Maar welke verhalen worden er door wie verteld, en hoe moeten wij ons daartoe verhouden? In dit panel buigen futuristen, filmliefhebbers en sci-fi schrijvers zich over zulke vragen – samen met jullie. Daarbij gaat het niet alleen over hoe de toekomst er volgens de fictie uit zal zien, maar hoe we zouden willen dat hij eruit gaat zien. Voor dit programma werkt Imagine samen met New Scientist, SPUI25 en CHIFT.

Panelisten: Dr. Etienne Augé (CHIFT), sci-fi criticus Paul Graham Raven (Climaginairies) en schrijver Rochita Ruiz (Other Futures)

Moderator: Patricia Pisters

Info

Type Panel

Tickets

Tickets not (yet) available