fbpx

Things to Come: Nature Strikes Back!

In dit wetenschapsprogramma vergelijken (klimaat)wetenschappers, futurologen en filmmakers de rampenscenario’s uit de eco-horror en cli-fi (climate fiction) met het angstaanjagend veranderende klimaat in onze werkelijkheid.

Gemuteerde bijen, enorme vloedgolven, oneindige droogte, gierende meteorieten en Het Einde van De Wereld: al sinds King Kong (1933) wordt de mens in de genrecinema door de aarde gestraft voor haar uitbuiting. Hoe dik aangezet sommige eco-horror en cli-fi (climate fiction) ook is, de realiteit begint de laatste tijd griezelig veel op fantastische fictie te lijken. Met een stijgende zeespiegel, eindeloze bosbranden, Aziatische tijgermuggen in de polder en het Coronavirus, lijken de films van vroeger ons te hebben willen waarschuwen voor wat eraan zat te komen. Ons ecosysteem is in disbalans, en dat inspireerde Imagine tot een programma dat zich richt op de uit de hand gelopen relatie tussen mens en natuur: Nature Strikes Back!

In dit wetenschapsprogramma vergelijken (klimaat)wetenschappers, futurologen en filmmakers de rampenscenario’s uit de eco-horror en cli-fi (climate fiction) met het angstaanjagend veranderende klimaat in onze werkelijkheid. Hierbij gaat het niet alleen om hoe realistisch die vreselijke scenario’s eigenlijk zijn: de fantastische cinema leent zich er juist voor de verbeelding te gebruiken en oplossingen voor de toekomst te bieden. Eco-horror en cli-fi dienen op die manier niet alleen als entertainment, maar ook als gedachte-experimenten.

Aan de hand van klassiekers, recente titels, custom made-games, een masterclass (Designing Disaster) en een verdiepend panel verkent Imagine de vele vormen die een ecosysteem dat ‘terugslaat’ kan aannemen, en wat onze rol daarin is. Losgeslagen Indiase waterbuffels, genetisch gemanipuleerde varkensmensen en een magische Ierse zeeparasiet doen hun ding in Jallikattu, Bullets of Justice en Sea Fever. In het duistere Argentijnse sprookje The Returned / Los que vuelven maakt een landeigenaresse de cruciale fout om een beroep te doen op spirituele voorvaderen die niet de hare zijn, en Lake Michigan Monster is een komisch filmexperiment over, je raadt het al, een monster in een meer. Tot slot herbeleven we misschien wel het meest realistische toekomstvisioen voor de Nederlander: het 25-jarig jubileum van cultfavoriet Waterworld (1995). Voor dit programma werkt Imagine samen met New Scientist, SPUI25 en CHIFT.

Info

Tickets

Tickets not (yet) available