fbpx

When Forever Dies

Virtuoso collage of film fragments from the immense Eye Filmmuseum archive is an epic ode to the classic film melodrama.

When Forever Dies is het mythische verhaal van twee geliefden verscheurd tussen licht en schaduw, vertelt in een kleurrijke stortvloed aan archiefbeelden. Los van tijd en plaats en dwars door elk genre heen, zien we een duistere romance ontstaan tussen Forever Woman en Forever Man. Hun levenslust is betoverend, maar “lang en gelukkig” laat nog even op zich wachten. Wanneer het liefdespaar een contract met de duivel aangaat om hun stoutste dromen uit te laten komen, ontvlamt er een strijd tussen de seksen. De Ware ontpopt zich als de Ander, archetypen transformeren in stereotypen en langzaam maar zeker ontaarden de teerbeminden in gezworen vijanden. Dit is hoe liefde in haat veranderd. Vinden ze ooit een weg terug?

In 2018 trakteerde Peet Gelderblom de Imagine-bezoeker op een magnifiek video-essay over de verschillende versies van Invasion of the Body Snatchers. Wereldwijd werd Gelderblom bekend met de hermontage van Brian de Palma’s Raising Cain, die van de meester zelf de zegen kreeg. Dit jaar tilt hij de montagekunst op een nog hoger plan met een film geconstrueerd uit fragmenten van tientallen films uit het immense archief van EYE Filmmuseum. Stille Hollandse boerendrama’s, maar ook genreklassieker Carnival of Souls; verbluffende poppenanimaties van Joop Geesink, maar ook Murnau’s Faust – Gelderblom haalde eruit wat van zijn gading was en smeedde de opbrengst aaneen tot een unieke kijkervaring.

Info

Type Feature Film
Director Peet Gelderblom
Country Nederland
Year 2019
Duration 116 min
Spoken languages None
Subtitles Without