Grimmige en invloedrijke boekverfilming over een totalitaire superstaat waar liefde verboden is.
Winston Smith is een eenvoudige ambtenaar in Londen, gelegen in de totalitaire superstaat Oceania. Op propagandaposters en beeldschermen is Big Brother nooit ver weg. Net als zijn medebewoners wordt Smith constant in de gaten gehouden door de gedachtenpolitie. Wanneer hij verliefd wordt op de charismatische Julia, verandert zijn leven drastisch.
In ons themaprogramma 1984 Re:Imagined kan Michael Radfords filmklassieker 1984 natuurlijk niet ontbreken. John Hurt blinkt uit als Winston Smith, maar het is Richard Burton (in zijn laatste filmrol) die onvergetelijk is als angstaanjagende inquisiteur O’Brien. De grimmige sciencefictionfilm is uiteraard gebaseerd op George Orwells 1984, de invloedrijke literaire klassieker die op geen enkele literatuurlijst kan ontbreken. Het boek heeft zelfs onze taal voor altijd veranderd door nieuwe woorden te populariseren, zoals thoughtcrime, doublethink en newspeak. Bij de inauguratie van Donald Trump in 2017 verscheen Orwells 1984 plots weer bovenaan de bestsellerlijst. De totalitaire dystopie bleek ineens gevaarlijk dichtbij. En nu dan?
Introductie: Barnita Bagchi
The vertoning van 1984 op 26 oktober wordt geïntroduceerd door Barnita Bagchi. Bagchi is een feministische vertaalster, literair- en cultuurcriticus, en cultuurhistoricus. Ze is Chair en Professor of World Literatures: English aan de UvA en Life Member of Clare Hall aan Cambridge. Ze publiceerde stukken en boeken over utopia/dystopia, de geschiedenis van transnationale- en vrouwenonderwijs, en vrouwelijke schrijvers in West-Europa en Zuidelijk Azie.