Een video essay van Peet Gelderblom

Volgens Orwell moesten we ons schrap zetten voor 1984: een totalitaire staat zou ons reduceren tot slaaf. Maar het échte jaar bleek één van de meest zorgeloze jaren ooit. Vanwaar deze ontkenning? Waarom zijn dystopiën tegenwoordig zoveel meer in zwang? Peet Gelderbloms video-essay zet op humoristische wijze aan het denken. 

Volgens George Orwell moesten we ons schrap zetten voor het jaar 1984. Een totalitaire staat zou de mens reduceren tot slaaf. Big Brother zou ons non-stop in de gaten houden. Geen vrijheid, geen rechten, geen privacy. Het échte jaar 1984 liep wat anders. Sterker nog, het bleek één van de meest zorgeloze jaren die de mensheid heeft gekend. Aan dystopische voorspellingen had men in het Hollywood van de jaren tachtig geen boodschap. Het publiek keek liever weg en stond massaal in de rij voor escapisme, fantasy en nostalgische romantiek, blind voor de donkere toekomst die wachtte. In het oog van de storm, tussen het waarschuwende vingertje uit het verleden en onze huidige cynische tijd in, hield 1984 zich vooral bezig met het kijken door een felroze bril. 


Was er een reden achter deze massale ontkenning, of was de wereld op het spoor van utopia? Waarom lijkt het alsof dystopiën tegenwoordig zoveel meer in zwang zijn? En hoe kan het dat dystopische fictie vroeger aanzette tot rebellie, maar vandaag de dag leidt tot een gevoel van bevestiging? Peet Gelderbloms gloednieuwe video-essay zet aan het denken, maar doet dat op zeer humoristische wijze. Ga na afloop met de filmmaker in gesprek.

Documentary
37 minuten
Nederland
2024
Engels
Peet Gelderblom