fbpx
Nieuws » 28 december 2017

Jubilerend Sitges schittert in het oog van de storm

Politiek en kunst mengen zelden lekker en dat bleek maar weer eens tijdens het jubileumjaar van Sitges, het oudste en nog altijd belangrijkste festival voor fantastische film ter wereld. Natuurlijk pakte het festival groot uit en ondanks een late afzegging van droomgast Quentin Tarantino was er een gastenlijst om je vingers bij af te likken: William Friedkin, Susan Sarandon, Dario Argento, Miike Takashi, Kyoshi Kurosawa en Guillermo del Toro. Van de laatste was de schitterende Gouden Leeuw-winnaar The Shape of Water de ideale openingsfilm – poëtisch, sinister en ontroerend, met een grote cast in grote vorm.

Over alle feestelijkheden die op die opening volgden hing de schaduw van het Catalaanse referendum, dat vier dagen eerde plaatsvond. Het 50ste Festival Internacional de Cinema Fantastic de Catalunya, zoals Sitges voluit heet, werd met geblokkeerde bankrekeningen en andere maatregelen van de Spaanse overheid flink op de proef gesteld. Voor bezoekers en gasten was daar weinig van te merken.

Bezoekers lieten hun mening overigens wel horen tijdens de begintitels van talloze Spaans/Catalaanse coproducties, waarbij de logo’s van de Spaanse financiers op boegeroep konden rekenen en die van eigen bodem op groot applaus. Het vele gelach maakte duidelijk dat we die meningen ook weer niet al te serieus hoefden te nemen.

Los van al het politieke gerommel wat het in Sitges business as usual, met een overdaad aan nieuwe films en een groot aanbod aan klassiekers. Van de bekende namen stelde Jaume Balagueró dik teleur met zijn Engelstalige Muse, waarin een wetenschapper nachtmerries krijgt na het overlijden van zijn geliefde. De houterige dialogen zijn misschien nog toe te schrijven aan Balagueró’s onwennigheid met het Engels, maar voor het povere, steeds onwaarschijnlijke scenario is geen excuus. De Koreaanse thriller Realen het in Bosnië gesitueerde The Maus behoorden eveneens tot de films die Imagine zeker niet gaan halen.

Dat ligt anders bij de slotfilm van Sitges, de prachtige Ierse Gothic horrorfilm The Lodgers, waarin een broer en zus gebukt gaan onder een eeuwenoude vloek. Het is nog even wachten, maar nu al een film om naar uit te kijken.

Wat de toekomst Catalonië gaat brengen is nog maar de vraag, maar het festival verkeert na 50 jaar in blakende gezondheid!

Chris Oosterom – Artistiek directeur Imagine

Sitges tijdens het Imagine Film Festival