fbpx
Nieuws » 26 februari 2019

Slash-O-Rama!

De bloeddorstige pop, de moordende psychopaat en de meest gruwelijke moorden. In de jaren tachtig was de slasher-film ongekend populair bij het grote publiek. Veel van de klassiekers zoals Friday the 13th en Maniac Cop worden in ere hersteld met remakes en reboots. Deze herwaardering inspireerde Imagine Film Festival tot Slash-O-Rama! een viering van de meest bloederige 80’s slashers met career talk van regisseur en distributeur William Lustig.

William Lustig 

William Lustig (New York, 1955) groeide op in de smoezelige bioscoopjes aan de New Yorkse 42nd Street. Niet zo vreemd dus dat het ruige New York van de jaren 70 en 80 een hoofdrol speelt in zijn beste films, zoals Maniac, Vigilante, en Maniac Cop. In die films was de vervallen stad het werkterrein van seriemoordenaars, genadeloze wrekers en moordende politiemannen. Maar Lustig deed aan 42nd Street ook een levenslange liefde op voor de zeker in die tijd nog obscure Europese genrefilm. Nadat hij in 1996 zijn speelfilmcarrière had afgesloten, nam de gepassioneerde filmfan het stokje over. Sinds 2002 is Lustig CEO van dvd/blu-raylabel Blue Underground, waar hij verantwoordelijk is voor schitterende heruitgaven en restauraties van genreklassiekers, waaronder Dick Maas’ Amsterdamned. Tijdens Slash-O-Rama geeft hij een careertalk over zijn werk en over de speciale plek die New York aanneemt.

 

Filmlijst

Friday the 13th – Sean S. Cunningham (Verenigde Staten 1980)
Een groepje jongeren gaat in een afgelegen zomerkamp aan de slag om de locatie op orde te brengen voor bezoekers. Terwijl ’s avonds een hevig onweer losbarst, vallen ze een voor een ten prooi aan een mysterieuze moordenaar. Oerversie van alle summercamp-slashers lardeert zijn simpele plot met creatieve special make-up effects van de hand van meestergrimeur Tom Savini.


 

filmposter eyes of a a stranger, een film van Imagine Film Festival

Eyes of a Stranger – Ken Wiederhorn (Verenigde Staten 1981)
Tv-verslaggeefster ontdekt dat een van haar buren weleens de man zou kunnen zijn die in het zonnige Miami een spoor van verkrachte en vermoorde vrouwen achterlaat. Met haar onderzoek brengt ze niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook haar dove en blinde zusje Tracy. Ooit geweten dat Jennifer Jason Leigh debuteerde in een van de betere sleazy slashers uit de vroege jaren tachtig? Dan weet je dat nu!


 

Just Before Dawn – Jeff Lieberman (Verenigde Staten 1981)
Vijf jongeren trekken per camper de bergen in, waar een van hen een stukje grondbezit. Eerder zagen we al hoe een man werd afgeslacht door een grinnikende dikzak met een machete. Het vervolg laat zich raden. Of toch niet helemaal? Vroege slasher waarin een onheilspellende rol is weggelegd voor moeder natuur, en de psychopaat van dienst ook nog een verrassing voor ons in petto heeft.


 

Maniac – William Lustig (Verenigde Staten 1980)
Frank Zito woont alleen in een klein appartement in Manhattan. ’s Nachts gaat hij eropuit om vrouwen te vermoorden. Hun scalp bevestigt hij aan etalagepoppen, waarvan hij een collectie in zijn slaapkamer heeft. Een ontmoeting met fotografe Anna verandert zijn leven. Hij wordt teruggeworpen in zijn verleden, met vergaande gevolgen.


 

 

Maniac Cop – William Lustig (Verenigde Staten 1988)
New York wordt onveilig gemaakt door een politieagent die links en rechts mensen vermoordt. De verdenking valt in eerste instantie op Jack Forrest (Bruce Campbell), die zijn onschuld moet bewijzen én de echte maniak te pakken moet zien te krijgen. Late jaren tachtig-slasher heeft niet alleen het groteske smoelwerk van zijn psychopaat mee, maar ook het ruige New York van voor de gentrificatie.