fbpx

Educatie

Imagine richt zich natuurlijk ook tot de toekomstige bezoekers van het festival. Door het jaar heen en op het festival zelf bieden wij een uitgebreid scholenprogramma voor verschillende niveaus van het voortgezet onderwijs en mbo aan, om scholieren te inspireren en de kracht van de verbeelding te laten ervaren.

still van een jiongedame uit de film nervosa

 

Met ons educatieprogramma willen we leerlingen nieuwe perspectieven bieden, laten discussiëren over hoe realistisch sciencefiction is, of nieuwe ervaringen laten beleven door middel van VR-filmvertoningen. Bij Imagine draait alles om de verbeelding, die je meevoert naar nieuwe of andere werelden en je anders laat kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht van de ‘fantastische’ film voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwing en de gevolgen daarvan.

De ‘fantastische’ film bestaat uit drie genres: horror, sciencefiction en fantasy. Horrorfilms spelen in op de angsten van de kijker en zijn gericht op het effect dat ze bij de kijker willen opwekken: hartkloppingen, klamme handjes, angstkreten en slapeloze nachten. In sciencefiction speelt technologische vooruitgang de hoofdrol. Het genre richt zich op de toekomst en wat voor onwaarschijnlijke dingen die allemaal te bieden heeft (robots, vliegende auto’s en aliens). Hoewel, onwaarschijnlijk? Sciencefiction geeft je ook de handvatten om anders te kijken naar de wereld waarin je nu leeft. Denk bijvoorbeeld aan inbreuk op je privacy door nieuwe gadgets of het effect van sociale media en het internet. In fantasy worden verhalen verteld waarin alles mogelijk is. Ze spelen zich meestal af in andere, sprookjesachtige werelden die bevolkt worden door rare wezens, maar soms ook gewoon in onze normale wereld, die er dan nét even anders uitziet.

Ons educatieprogramma richt zich voornamelijk op de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het mbo. De films in het scholenprogramma van Imagine zijn niet alleen geschikt voor de kunst- en cultuurklassen, maar ook voor bijvoorbeeld maatschappijleer (dystopie), filosofie (kunstmatige intelligentie) of Nederlands (verhaalstructuur/storytelling).

 

Imagine Film Festival is aangesloten bij het Netwerk Filmeducatie, het platform voor een kwalitatief hoogstaand en gevarieerd aanbod op het gebied van filmeducatie.