fbpx

De Keuze van Koolhoven: Night of the Thugs + Gunga Din

Filmer en onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Brimstone) neemt tijdens De Keuze van Koolhoven een verfrissende duik in het cinematografisch verleden.

Talk Martin Koolhoven & vertoning Gunga Din

Voor Imagine koos Koolhoven een zeldzame klassieker over een sekte: Gunga Din (1939, George Stevens), een high-adventure spektakel naar een gedicht van Rudyard Kipling. Gunga Din (gespeeld door Amerikaan (!) Sam Jaffe) is een 19de-eeuwse Indiase waterdrager voor het Britse leger die een belangrijke rol zal spelen tijdens een ‘Thuggee’ uprising. Thuggee (waar het woord thug vandaan komt) was een netwerk van geheime genootschappen op het Indiase subcontinent. Inmiddels wordt ook beweerd dat Thuggee een door het Britse regime verzonnen concept was. De ‘barbaarse sekte’ in Gunga Din – maar bijvoorbeeld ook die in Indiana Jones and the Temple of Doom – kwamen we in de filmgeschiedenis regelmatig tegen. Aan de hand van deze films, maar ook onder meer Rosemary’s Baby en The Wicker Man, laat Koolhoven zijn licht schijnen op dit fenomeen.

Gunga Din

George Stevens | USA | 1939 | 117 min | English | Cary Grant, Joan Fontaine, Victor McLagen

Drie Britse militairen in het India van 1890 dromen van manieren om uit het leger te ontsnappen. Maar de opstand van een moordlustige sekte, de Thuggies, doorkruist die plannen en lokt het leger in de val. Hun enige bondgenoot is de nederige waterdrager Gunga Din.

Met Gunga Din heeft George Stevens de avonturenfilm zoals wij hem kennen min of meer uitgevonden. Geen historische werkelijkheid, maar een op een gedicht van Rudyard Kipling gebaseerd conflict tussen de Britse machthebbers en de opstandige Thuggees. Deze Thuggees, ook wel Thugs genoemd, vormden een netwerk van geheime genootschappen op het Indiase subcontinent. Of ze waren een door de Britten verzonnen concept.

Met een Amerikaan in de rol van Gunga Din en een koloniaal gevoel van westerse superioriteit kan Gunga Din nauwelijks politiek correct worden genoemd, maar de actie is er niet minder onstuimig om. Voor de spectaculaire slotscène trommelde Stevens maar liefst 1500 figuranten, honderden paarden en vier olifanten op.

 

Info

Soort Talk Feature Film
Onderdeel van Let's Talk About Sects
Spreker Martin Koolhoven
Film Gunga Din

Tickets

(Nog) geen tickets beschikbaar