fbpx

Friday the 13th

Oerversie van alle summercamp-slashers lardeert zijn simpele plot met creatieve special make-up effects van meestergrimeur Tom Savini.

Een groepje jongeren gaat in een afgelegen zomerkamp aan de slag om de locatie op orde te brengen voor bezoekers. Terwijl ’s avonds een hevig onweer losbarst, vallen ze een voor een ten prooi aan een mysterieuze moordenaar.

Wat is er eigenlijk níét iconisch aan de film die tienerhorror veertig jaar geleden met een knallende bijlslag op de kaart zette? De special make-up effects van Tom Savini. Het onheilspellend klinkende ‘ch ch ch ah ah ah’ wanneer de moordenaar zijn slachtoffers besluipt. De plaatselijke zonderling die de jongeren vertelt ‘You’re all doomed.’ Het is te veel om op te noemen. John Carpenters Halloween (1978) gaf de voorzet die Friday the 13th keihard in het doel knalde. Waarna een eindeloze reeks rip-offs volgde en in elf sequels de mythologie rond Jason Voorhees verder werd uitgebouwd – tot in space. Maar de echte fans weten: ‘the first cut is the deepest.’

 

 

Info

Soort Feature Film
Onderdeel van Slash-o-Rama
Regisseur Sean S. Cunningham
Land USA
Jaar 1980
Duur 95 min
Gesproken talen English
Ondertitels Without
Cast Adrienne King, Betsy Palmer, Jeannine Taylor

Tickets

(Nog) geen tickets beschikbaar