fbpx

Jallikattu

Wanneer een buffel losbreekt in een klein Indiaas dorpje, veroorzaakt dat een chaos in de gemeenschap en vervaagt de grens tussen mens en beest.

In een klein dorpje in Kerala staat slager Varkeychan op het punt een buffel te slachten voor het huwelijksfeest van de dochter van een politicus. Het dier ontsnapt en slaat op hol, waarna het hele dorp wordt afgesloten, terwijl de mannen het dier proberen te vangen. Zowel de bezittingen van de dorpelingen als mannelijke trots lopen deuken op in een verhaal waarin de grens tussen mens en beest vervaagt.

De opening van de film is subliem – de ogen van niet nader geïdentificeerde individuen openen en sluiten op de maat van een tikkende klok. Het geluid van de klok versmelt al snel met de omgevingsgeluiden van de vleesmarkt, hakmessen die op botten landen en door pezen en vlees snijden. De pulserende bas hypnotiseert, terwijl alle geluiden op de soundtrack samenkomen in een betoverend staccato. Jallikattu zit vol met dat soort memorabele scènes, inclusief de spectaculaire finale die op het grootst mogelijke scherm gezien moet worden. Dit is een verhaal over de natuur die terugvecht en de mensheid eraan herinnert dat cultuur slechts een dunne façade is waarachter zij haar beestachtige oorsprong verbergt.

Info

Soort Feature Film
Regisseur Lijo Jose Pellissery
Land India
Jaar 2019
Duur 91 min
Gesproken talen Malayalam
Ondertitels English
Cast Opus Penta, Thomas Panicker, Naushad Salahudin, Lijo Jose Pellissery