fbpx

Knutselen met DNA

Het zelf creëren van nieuw leven en manipuleren van bestaand leven loopt als een rode draad door de fantastische fictie. In dit item bespreekt bioloog Nadine Bongaerts de mogelijkheden van deze techniek aan de hand van films.

Het zelf creëren van nieuw leven en manipuleren van bestaand leven loopt als een rode draad door de fantastische fictie, van Frankenstein, The Fly tot Planet of the Apes en De Lift. Met de techniek van CRISPR/Cas9 is knip- en plakwerk in menselijk DNA beter bereikbaar dan ooit en dat roept gemengde gevoelens op.

Tijdens Imagine bespreekt biologe Nadine Bongaerts aan de hand van filmfragmenten wat de kansen én de gevaren zijn van deze nieuwe techniek. Aansluitend op deze lezing wordt de film Monstrum vertoont. Koning Jungjong hoort geruchten over een monster dat mensen eet en paniek veroorzaakt. Hij moet erachter zien te komen of dit monster echt bestaat of een verzinsel is van zijn konkelende premier.

Over Nadine Bongaerts
“Ik ben een bioloog die gefascineerd is door het bewerken van leven op de kleinste schaal en cellen ontwerpt met nieuwe functies. Ik ben geboren in Nederland, maar ben onlangs naar Parijs verhuisd voor mijn promotieonderzoek bij INSERM en het Centrum voor Interdisciplinair Onderzoek. Daar gebruik ik DNA-technologieën om snellere en efficiëntere methoden te ontwikkelen om nieuwe antibiotica tegen tuberculose te vinden.

Naast het werken in het lab, probeer ik actief de wetenschap met het bedrijfsleven en de samenleving te overbruggen. Als Vice President van Hello Tomorrow help ik deeptech-startups met hun reis om laboratoriumuitvindingen op de markt te brengen. En via mijn bedrijf Science Matters wil ik wetenschappers ondersteunen bij het communiceren van hun onderzoek aan het publiek en het enthousiasmeren van kinderen en volwassenen voor de wetenschap.” (http://www.nadinebongaerts.com/)

Met aansluitend:

Meer science(-fiction)?

Info

Soort Talk
Onderdeel van Things To Come
Gesproken talen English
Spreker Nadine Bongaerts

Tickets

(Nog) geen tickets beschikbaar