fbpx

MEMORY: The Origins of Alien

Zoektocht naar de achtergronden van Alien is een duizelingwekkende en volstrekt originele benadering van Ridley Scotts meesterwerk.

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Alien werd uitgebracht. Regisseur Alexandre Philippe greep die gelegenheid aan om te zoeken naar de invloeden van de film en komt in deze documentaire met een schat aan achtergronden, van Griekse en Egyptische mythologie tot Lovecraft en de schilderijen van Francis Bacon. 

Na 78/52, zijn documentaire over de douchescène uit Psycho (Imagine 2017), richtte Alexandre Philippe zijn aandacht op een andere iconische filmscène: de ‘chestburster scene’ uit Alien. Hoewel die uitgebreid aan bod komt, zoekt Philippe naar de achtergronden bij de totstandkoming van de film. Scenarist Dan O’Bannon speelde een cruciale rol, in de film belicht door zijn weduwe. Ook Scotts steun voor H.R. Giger – tegen de zin van de studio – bleek doorslaggevend. Maar de regisseur graaft dieper en vindt invloeden van Griekse en Egyptische mythologie, comics, parasieten, de schilderijen van Francis Bacon en de literatuur van H.P. Lovecraft en Joseph Conrads Heart of Darkness. Zo heb je Alien nog nooit bekeken.   

 

Na afloop bekijk je:

Info

Soort Feature Film
Regisseur Alexandre O. Philippe
Land USA
Jaar 2019
Duur 93 min
Gesproken talen English
Ondertitels Without
Cast Bijan Aalam, Tim Boxell, Axelle Carolyn

Tickets

(Nog) geen tickets beschikbaar