fbpx

Monos

Tienerguerrillastrijders aan de drank en de paddo’s in een hallucinatoire junglethriller die Heart of Darkness combineert met Lord of the Flies.

Een groep tienerguerrillastrijders in de bergen van de Amazone bewaken een Amerikaanse gijzelaar en een koe die Shakira heet. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door met drinken, feesten en met hun wapens spelen. Na een rampzalige gebeurtenis speelt de gijzelaar de soldaten tegen elkaar uit in een poging te ontsnappen.  

De tienersoldaten maken deel uit van The Organization en hebben namen als Rambo, Bigfoot, Wolf en Dog. Wat de precieze inhoud is van hun organisatie en missie blijft vaag, want regisseur Alejandro Landes is niet geïnteresseerd in een politiek verhaal over kindsoldaten. Hij gaat voor een allegorische en soms mythische aanpak, waarbij het verhaal de gedaante aanneemt van een jungle-actiethriller. Er is veel ambiguïteit, met seksuele spanningen tussen zowel de mannelijke als de vrouwelijke soldaten, en een gijzelaar die heen en weer geslingerd lijkt te worden tussen het stockholmsyndroom en de drang om te ontsnappen. De adembenemende cinematografie is van de Nederlandse DoP Jasper Wolf, terwijl de steeds toenemende spanning onderstreept wordt door opnieuw een compacte en percussierijke score van Mica Levi (Under the Skin). 

 

Monos is de lievelingsfilm van onze programmeur Lauren:

“Een afgelegen stuk van de Amazone, paddo’s, drank, machinegeweren en gierende hormonen: als dát geen recipe for disaster is. Toch vliegen de geïsoleerde kindsoldaten in Monos elkaar niet direct in de haren. Ze zijn te druk met zoenen en feesten terwijl ze wachten op nieuws van hun bevelhebbers. Maar de spanning is al vanaf de eerste minuten voelbaar, en de Braziliaanse regisseur Alejandro Landes houdt zijn snelkookpan vakkundig op standje jungle fever tot het onvermijdelijke kookpunt, als nieuwsgierigheid en bewijsdrang plaatsmaken voor machtsspelletjes en agressie.

Monos is een soort trippy cocktail van Lord of the FliesApocalypse Now en het beste werk van Werner Herzog: mythisch én klein, absurd én herkenbaar. Een perfect voorbeeld van het soort film dat ik altijd voor Imagine hoop tegen te komen: een ambigu verhaal dat op de grens van genre en drama balanceert, en dat het fantastische gebruikt om een realistische situatie te onderstrepen die anders misschien ondraaglijk zou zijn. Waarin de echte wereld vijandig is, en fantasie nodig is om te overleven. Vorig jaar was dat het geniale Tigers Are Not Afraid, nu is dat dit briljante Braziliaanse oorlogssprookje.

Hopelijk zijn jullie dat met me eens.”

Info

Soort Feature Film
Regisseur Alejandro Landes
Land Uruguay
Jaar 2019
Duur 102 min
Gesproken talen Spanish
Ondertitels English
Cast Julian Giraldo, Julianne Nicholson, Karen Quintero, Sofia Buenaventura, Wilson Salazar

Tickets

(Nog) geen tickets beschikbaar