fbpx

Sound of My Voice

Intens en razend knap geacteerd psychologisch drama brengt niet alleen de personages maar ook de kijker in verwarring.

Documentairemakers Peter en Lorna infiltreren een Californische sekte met als doel de leidster ervan, Maggie, te ontmaskeren. Maggie beweert uit het jaar 2054 naar het heden te zijn gekomen om de mensheid voor te bereiden op een alles vernietigende burgeroorlog. Is Maggie een charlatan of spreekt ze de waarheid?

Films met apocalyptische scenario’s, zoals die van ‘master of disaster’ Roland Emmerich, nemen we meestal niet erg serieus. In de paranoiathriller van regisseur Zal Batmanglij en actrice én co-scenariste Brit Marling zien we de wereld niet vergaan of in chaos wegzinken, zelfs niet in een speculatieve vooruitblik. Over de ondergang wordt voornamelijk gespróken, en dat blijkt in dit geval een stuk opwindender dan een in geuren en kleuren verbeelde onheilsprofetie. De spanning zit ‘m in de dialoog en de vraag of we de charismatische Maggie nou wel of niet moeten geloven. Het maakt Sound of My Voice tot een zeldzaam indringende paranoiathriller.

 

Met inleiding van: Frances Peters

Voor de vertoning van Sound of My Voice komt counsellor Frances Peters vertellen over de magie van een sektarische groep, hoe sommige leiders gebruik maken van onethische beïnvloeding en welke psychologische impact dit kan hebben op de leden. Hierbij zal ze ook ingaan op de geloofssystemen die sektarische groepen gebruiken. Cults en sektes worden in fictie vaak weggezet als eendimensionaal en ver-van-je-bed, maar de waarheid is gelaagder. Peters spreekt uit persoonlijke ervaring: ze is een 2de generatie Jehovah’s Getuige maar besloot met man en kinderen uit de groep te stappen. Sindsdien heeft ze zich verdiept in de grenzen van ethische beïnvloeding en counselt ze met haar bedrijf FreeChoice mensen die hun identiteit willen (her-)ontdekken na hun vertrek. Ze heeft zelf ervaren hoe lastig het is om je te ontwikkelen van een slachtoffer naar een overlever.

Meer sektes:

Info

Soort Feature Film
Onderdeel van Let's Talk About Sects
Regisseur Zal Batmanglij
Land USA
Jaar 2011
Duur 85 min
Gesproken talen English
Ondertitels Without
Cast Brit Marling, Christopher Denham, Nicole Vicius
Introduction by Frances Peters

Tickets

(Nog) geen tickets beschikbaar