fbpx

The Twentieth Century

Eisenstein meets Guy Maddin met een vleugje Monty Python in deze prettig gestoorde satire die ook nog eens een adembenemende lust voor het oog is.

Vergeet het levensverhaal van William Lyon Mackenzie King, Canada’s langst zittende premier, want deze gefictionaliseerde biopic treedt met zijn enorme sets, geschilderde expressionistische achtergronden en messcherpe Pythoneske humor in de voetstappen van Guy Maddin en Sergei Eisenstein. Alles tezamen is dit een adembenemende lust voor het oog en een prettig gestoorde satire over macht, ijdelheid en misplaatst nationalisme.

Je kunt je bijna niets saaiers voorstellen dan de premisse van deze film: een biopic van de tiende premier van Canada. Maar dit is revisionistische cinema op zijn uitbundigst, met verdraaide feiten en een visuele stijl die met zijn geschilderde, expressionistische achtergronden en smalle Academy-formaat doet denken aan Guy Maddin (evenals Matthew Rankin uit Winnipeg). Met behulp van Metropolis-achtige sets en duistere, Pythoneske humor creëert de regisseur een bijtende en prettig gestoorde satire die niet alleen over Canada gaat, maar ook over macht, ijdelheid en een misplaatst gevoel van nationalisme. De dominante moeder van de premier en zijn fetisj voor dameslaarzen dragen alleen nog maar bij aan het neerhalen van dit historische Canadese personage.

Info

Soort Feature Film
Regisseur Matthew Rankin
Land Canada
Jaar 2019
Duur 90 min
Gesproken talen French, English
Ondertitels English
Cast Dan Beirne, Mikhaïl Ahooja, Seán Cullen, Louis Negin